nedjelja, 7. veljače 2010.

Figura pješčanog sata




Na spomen korzeta pred mojim očima se u trenu pojavljuje slika lijepe Scarlett O'Hare koja se čvrsto drži za krevet dok joj odana sluškinja Mammy oblači i zateže korzet. Korzet koji je njezin struk činio još tanjim. A koja od nas tu i tamo ne poželi još malo tanji struk! A kako je nastao taj dugovječni predmet odjeće koji se nosio i nosi u različitim prigodama, kako od strane žena, tako i muškaraca?!
Modni korzet nastao je iz želje i potrebe da se tijelo učini vitkijim. U vrijeme kraljice Viktorije npr. bila je moderna figura pješčanog sata, a tanji struk značio je i viši socijalni status. U tome je korzet bio od velike pomoći. Stvarni saveznik ženskom tijelu.
Značenje riječi korzet potječe od starofrancuske riječi cors, koja je pak umanjenica za riječ tijelo, a koja dolazi od latinske riječi corpus. Bilo da govorimo o značenju riječi korzet ili o samom korzetu govorimo o potrebi oblikovanja tijela prema određenim modnim diktatima kako kroz dugupovijest tako i do današnjih dana.
Tipični korzeti izrađivani su od fleksibilnog materijala, uglavnom svile, pamuka, kože, koji su se učvršćivali čvrstim dijelovima koji su činili osnovu konstrukcije. Za to su se kroz povijest uglavnom koristili materijali kao drvo, čelik, riblja kost, bjelokost te kasnije plastika. Korzete su od uvijek izrađivali vrhunski majstori corsetieri, poklanjajući puno pažnje savršenoj izradi prema dimenzijama stranaka. U svom početku korzet je bio odjevni predmet koji se nosio ispod haljina a kako nekada tako i danas, korzet se odijeva tako da se zateže vezivanjem na leđima jer tako se konstrukcija zateže do željene mjere. Ovisno o modnim kretanjima stvarani su korzeti koji su se vezivali paralelno od gore i od dole te se vez spajao na samoj sredini leđa. Zanimljivo je kako su služavke koje su pomagale pri odijevanju posebnu pažnju morale posvetiti odijevanju korzeta jer on je predstavljao bazu za savršen konačni izgled. Također su se izrađivali i kozeti koji su se mogli kopčati na prednjoj strani gumbićima ili kukicama, što je jednostavniji i praktičniji način kako za odijevanje tako i za razodijevanje. Ali bez obzira na način odijevanja pomoć pri vezanju i kopčanju korzeta je vrlo vrijedna. Iako su slike Scarlet O'Hare koja stišće zube dok joj Mammy zateže korzet vrlo žive u glavi svake od nas koja je gledala film Zameo ih vjetar, i danas uglavnom imamo dojam da su korzeti teški za nošenje, svojevrsni okov tijelu, odjevni predmet koji omogućava savršeno držanje, ali sputava pokrete! Ali ne! Kada me vrludanje po scenama iz brojnih filmova nanese do western tematike, Scarlet O'Haru zamjenjuju nešto opuštenije i slobodnije cure koje su nosile ne klasičan visoki korzet već onaj visine od struka do prsa koji je bio upotpunjen brojnim volanima i mašnicama. Bez obzira na prašnjave putove, konje i neuredne muškarce one su bile posebne. I kako god okrenemo, korzet je prisutan. Od klasične forme baroknih haljina preživio je do dvadesetih godina kada ga se uvodi u visoku modu i ovjekovječuje za sva vremena. Posebno su zanimljive kasne četrdesete i pedesete godine 20. stoljeća kada je korzet u visoku modu na velika vrata uveo Christian Dior New Lookom, tj. stvarajući pomalo dramatično oblikovane figure slavnih glumica i zvijezda. Zadnjih tridesetak godina korzet se periodično vraća na tron visoke mode spuštajući se i na one praktične, svakodnevne modne grane, ali ne kao donje rublje već kao punovrijedan odjevni predmet koji se rado odijeva i pokazuje. Jedan od značajnijih povrataka korzeta je 2001. godina i film Mounlin Rouge koji je obilovao brojnim korzetima koji su savršeno prenosili modni izričaj tog vremena. Ne mogu ne spomenuti modne dizajnere koji su oživjeli korzet i dali do znanja da je korzet i dalje moderan, nosiv i vrlo izazovan dio garderobe - Vivienne Westwood, Jean-Paul Gaultier (kreirao je nezaboravni Madonnin ružičasti satenski korzet s naglašenm ušiljenim poprsjem), Thierry Mugler, Christian Lacroix, Valentino, Karl Lagerfeld...
Upravo taj korzet kao dio savršene kombinacije s raskošnom suknjom od žene stvara damu, budi u njoj svevjekovno. Naglašava ženstvenost, decentno prikriva nedostatke, naglašava poprsje, lijep vrat.
Ukoliko imate priliku pa makar i na koju minutu, odjenite korzet ili jednostavno uskočite u vjenčanicu s korzetom..pogledajate se u ogledalo i nemojte se iznenaditi ukoliko ugledate Scarlet O'Haru ili Madonnu!

Nema komentara:

Objavi komentar