utorak, 9. veljače 2010.

Plemeniti ures iz morskih dubina




Razmišljajući o tome o kada znam za postojanje koralja, susrećem se sa slikama iz najranijeg djetinjstva. Druženje s koraljima započela sam s prvim koracima. Na mojoj se ruci nalazila narukvica od sitnih crvenih koraljnih perli, koja kao da je bila obavezni poklon bliskih ljudi pri rođenju djeteta, kako mojoj tako i brojnim generacijama prije i poslije moje. Od davnina se vjerovalo da koralji, posebno crveni, štite od raznih zala. Od bolesti, zaraza, od crne magije, protivstrahova, kao zaštita zaljubljenim, vjerovalo se da posjeduju ljekovita svojstva, čuvaju mornare i brodove od potapanja.. Danas se koralji možda ne vole iz svih tih razloga, ali na neki način zadivljuje trajnost te veze između čovjeka i koralja, morskog cvijeta. Da li znate da koralj nije biljka? Nije niti neka vrsta okamine. Koralj je životinja, izuzetno zanimljiv organizam koji nastaje kada se koraljni polip, vrlo sitan želatinozni organizam, pričvrsti za stijenu pod morem. Hraneći se planktonom i rastući u obliku čašćke, on stari, a mladi polipi rastu iz njega. Stariji polip odumiranjem ostaje kao kostur mlađim, novim generacijama i tako iz generacije u generaciju nastaju koraljne stijene i koraljni grebeni. I dok koralji vole topla, tropska mora, i Sredozemno more i naš Jadran poznati su po velikom broju raznih koraljnih vrsta. U Jadranskom moru živi više od pedeset vrsta koralja i već stoljećima se najbolja nalazišta nalaze oko Visa, Lastova, Hvara, Kornata. Otočić Zlarin najpoznatiji je upravo po izlovu i obradi koralja, a vjeruje se da su stari Grci pri osnivanju Pharosa, Starog Grada, na otok Hvar donijeli i znanje o koraljima.
Kroz povijest su se koralji vadili tzv. ižinjama, a da bi neobrađeni koralj zasjao u punom sjaju, bilo je potrebno puno truda i znanja. Grančice koralja su se rezale, a koraljne kuglice nastajale su ručnim brušenjem. Za savršeni sjaj i ures bez tragova rada ruku zaslužni su oni koji bi na poseban način obrađivali koralje kamenim prahom. Danas se koralj obrađuje na posve drugačiji način, uz pomoć bušilica s dijamantnim iglama, te se polira posebnim pijeskom.
Kako živimo u svijetu gdje se sve mjeri i vrednuje, tako se i koralj promatra i vrednuje ovisno o svojoj debljini i boji. Svaka grana koralja deblja od 12 mm na tržištu je izuzetno vrijedna. Boja crvenog koralja mjeri se skalom od sedam nijansi. Što je boja jača, to je i veća vrijednost samog koralja. Nalazišta najcrvenijeg koralja ona su oko Korzike i Sardinije, dok je jadranski koralj na cijeni zbog svoje lijepe crvene boje i visoke kvalitete.
Ukrasi od koralja nastaju tako da se u glavi umjetnika stvori ideja o lijepom. Tada njegove ruke uzimaju neobrađeni koralj, koji svojim oblikom navodi umjetnika da ga kroz vrhunsko umijeće oblikuje i izgradi ideju. Slažu se niske, nižu kuglice; vrhovi koralja, božanstveni cvjetovi iz dubine mora, savršeno se povezuju sa srebrom i zlatom. Nastaju uresi, predmeti koji postaju još lijepšima kada urese vratove, ruke, prste. Kada ih se iznese na svjetlo dana, pruža se prilika da se iz dubine duše izvuku priče i sjećanja o koraljima. Na taj način veličamo ljepotu koralja i tisućama godina staru umjetnost.
Kažu da se koralji čuvaju odvojeno od ostalog nakita. Ne smije ih se izlagati kemikalijama, čak ni parfemu. Kako bi zadržali visok sjaj, potrebno ih je povremeno isprati u vodi te istrljati pamučnom krpom i s malo maslinovog ulja.
Osim crvenog koralja, postoji ružičasti koralj, koji je znatno deblji od crvenog pa se od njega izrađuju i veći ukrasi, bijeli koralj, te crni koralj koji raste vrlo sporo oko Havajskog otočja. Posebno vrijedan koralj je tamnocrvene boje, a vadi se iz Japanskog mora s dubina većih od dvjesto metara. Danas je koralj omiljeni tradicionalni nakit, ali i vrlo moderan motiv. Grančice koralja nalaze se na odjeći, motiv su dekora, tkanina i vrhunskog porculana.
Bez obzira da li čete odabrati koraljni nakit za sebe ili za dragu osobu, da li ćete svoju jutarnju kavu ispijati iz šalice s motivom koralja, važno je ne zaboraviti na koralje.

Nema komentara:

Objavi komentar