srijeda, 10. veljače 2010.

Svemoćni serum mladosti





Poput milijuna drugih Amerikanaca dr. Eric Kaplan i njegova supruga Bonnie bili su uvjereni kako su injekcije botoxa najbrži, najbezbolniji i najsigurniji način da se riješe bora. Dosta poznat američki kiropraktičar, s praksom u Palm Beachu i internetskom stranicom na kojoj su fotografije njegovih najpoznatijih pacijenata - bivšeg američkog predsjednika Busha, te glumaca Willa Smitha i Arnolda Schwarzeneggera - u studenom 2004. učinio je vjerovatno najgluplji i najskuplji potez u životu. On i supruga otišli su, naime, liječniku koji za takve zahvate nije imao licenciju, te ono što ima je ubrizgao pod kožu nisu bili ni botox ni dysport - razrijeđeni botulinum toxin tip A koji se koristi isključivo u kozmetičke svrhe - nego neki pripravak s tim neurotoksičnim proteinom koji se smatra najotrovnijim na svijetu. Dobili su ga u količini koja ne može izazvati smrt, no bračnom paru Kaplan uništeno je zdravlje: potpuno oduzeti završili su u bolnici, u kojoj su proveli šest tjedana, a potom su se još mjesecima oporavljali u raznim rehabilitacijskim centrima. Na njihovu izgubljenu bitku protiv bora do kraja života će ih podsjećati teškoće u govoru, disanju i hodanju, ali i nedavno objavljena knjiga "Dying to be young".
Ono što je u knjizi dr. Erica Kaplana važnije od opisa njihove mučne borbe za preživljavanje, jest njezina poruka - ako se već ne možete nositi s vanjskim znakovima starenja, ne dopustite da vam bore briše osoba koja za to nije stručno osposobljena.
U odnosu na SAD, gdje su injekcije botoxa na vrhu top-liste anti-ageing tretmana pa ih svake godine primi 4 do 6 milijuna osoba (od toga ih velik broj radi to "na crno"), u Hrvatskoj je potražnja za njim - izražena u brojkama - relativno mala, ali je ipak najtraženija nekirurška metoda pomlađivanja. I stoga ne čudi da se u posljednje vrijeme čuju priče o nelegalnim slučajevima davanja botoxa - navodno u nekim kozmetičkim salonima.
"Botox smije davati isključivo liječnik, u medicinskoj ustanovi, i to onaj koji je na stručnom tečaju educiran za taj zahvat. U Zagrebu je od 2002., otkako je američka FDA (Food and Drug Administration) odobrila korištenje tog lijeka u kozmetičke svrhe, bilo je nekoliko takvih tečajeva, a ja sam prije tri godine na seminaru koji je orgnizirao KBC Rebro bio jedan od instruktora. No, diljem Europe se svaki mjesec, možda čak i svaki tjedan, održavaju edukacije za liječnike koji botox žele uvesti u svoju praksu" - govori dr. Siniša Glumičić, specijalist plastične i maksilofacijalne kirurgije, koji je među prvima u Hrvatskoj počeo raditi s botoxom. Stručnost u ovoj priči, ističe, jednako je važna kao i u svakom drugom području medicine: liječnik koji daje botox mora poštovati proceduru pripreme (bočica od 100 jedinica čuva se na zamrznutom i tik prije davanja stavlja se na sobnu temperaturu i otapa u određenoj količini fiziološke otopine), mora savršeno dobro poznavati anatomiju lica i znati točno u kapljicu koliko se ubrizgava u koju anatomsku zonu. Jer, sve što odstupa od tih standarda, potencijalna je opasnost da dođe do paralize mišića i izobličavanja lica.
Početkom veljače, uoči dodjele Oscara, u Americi se termin za injekciju botoxa plaćao suhim zlatom, a u ordinacijama estetskih kirurga i dermatologa radilo se punom parom. No, premda se u Hollywoodu na botox ide s jednakom ležernošću kao na frizuru, tašte zvijezde nisu spremne tajnu svog savršenog izgleda podijeliti s javnošću. Tako je, primjerice Teri Hatcher, 43-godišnja zvijezda "Kućanica", uložila mnogo energije da svoju publiku uvjeri "kako to nikad nije učinila" - iako njezino zategnuto lice govori upravo suprotno. Ni u Hrvatskoj nije ništa drugačije: malo tko želi priznati da mladenački izgled duguje nekom estetskom zahvatu, pa je pjevač Jasmin Stavros zasad, jedini rekao da je svoje oštre crte lica ublažio botoxom. No, nasmiješena, a zategnuta lica hrvatskih estradnih zvijezda i glumica - govore više od riječi.
Botox je skup i kratkotrajan: njegov učinak u prosjeku traje šest mjeseci, a u Hrvatskoj jedan tretman stoji 200 - 300 eura, ovisno o količini jedinica koji se utroši. Botox je, inače, već u nabavi skup lijek i zarade liječnika su minimalne. Osim toga, jednom kad se bočica otvori, mora se potrošiti u roku od četiri sata.
Evo nekih kozmetičkih preparata ekonomski prihvatljivijih "običnom" čovjeku koji djeluju po sličnom principu kao botox, ali ne sadrže botulinski neurotoksin: Vichy Myokine Fusio Nuit (280 kn) i L'Oreal Decontract Rides (80 kn).

Nema komentara:

Objavi komentar