nedjelja, 14. veljače 2010.

Kakvu tkaninu izabrati?




Odabir materijala ne smijete prepustiti slučaju niti birati samo prema estetskim kriterijima. Poklonite povjerenje i savjetujte se s specijaliziranim trgovinama, atelierima i njihovim majstorima kako biste bili sigurni da materijal koji ste odabrali savršeno odgovara izabranom kroju haljine.
Dvije haljine istoga kroja sasvim će drugačije izgledati ako su izrađene od različitih materijala, jer svaka tkanina je posebno dizajnirana kako bi ostvarila osebujan dojam.
Batist: vrsta tkanine od finog lana, pamuka ili pamuka pomiješanog sa svilom ili poliesterom, prozirnog tkanja, nježan, fine teksture, lagan, nosi se u toplija godišnja doba, pristaje neprijanjajućim krojevima.
Brokat: tkanina bogatog tkanja tako da motivi izgledaju izdignuto od podloge, uglavnom u kontrastu, bogati vez u metalnim bojama zlata i srebra na jednobojnoj podlozi, izrađuje se od svile ili svilenih materijala, težak, tradicionalno se nosio u jesenje i zimsko doba, u novije vrijeme se nosi stalno, koristi se za strukirane i strogo krojene haljine, veoma je formalan.
Cady: lagana krep tkanina od svile ili poliestera, lice je sjajno, naličje mat, ima težak pad, pritom stvara fine nabore.
Chanel: materijal dobiven od različitih struktura vune, svile i lana, višebojan, jednostavnog ili složenog veza, za svečane prilike s lameom ili luxerom, naročito vrijedan i skupocjen materijal kada je izrađen ručno.
Chantilly: vrlo cijenjena čipka od svile koja se izrađuje na čipkarskom jastučiću u istoimenom francuskom gradiću.
Charmeuse: gladak, polusjajan, mekano tkan materijal, sličan satenu, ali laganiji kod nošenja, stvara prekrasne nabore, tkan svilenim nitima, lagan, može se nositi u bilo koje godišnje doba, koristi se za krojeve koji zahtijevaju istovremeno nabore i pokretljivost.
Chiffon: delikatan, proziran i pokretljiv, stvara nježne draperije i potpuno je mat, istkan od svile, rajona ili poliestera veoma je lagan, može se nositi u svim godišnjim dobima, prekrasan je ako se koristi za rukave, velove i dodatne slojeve na teškim tkaninama.
Clocquet: pamučna ili svilena tkanina s izvezenim malim motivima koji su vrlo često ispupčani tako da stvaraju male reljefe i ornamente.
Crepe: naboran ili zrnast u teksturi, radi se od svile, acetata, rajona ili mješavine svega toga, lagan za nošenje u svim godišnjim dobima, koristi se za neformalne lepršave haljine
Devore: fino velur tkanje na svilenoj, acetatnoj ili poliesterskoj podlozi.
Duchess saten: sjajno glatko, veoma luksuzno tkanje mat pozadine, izrađuje se od svile ili mješavine svile i rajona, srednje je težine, a može se nositi tokom cijele godine, služi za formalne krojeve, a najljepši je krojen jednostavno uz dodatno minimalno ukrašavanje.
Dupioni: tkanje je slično onome poput shantung svile, ali puno manje rafinirano s tvrđim nitima i laganim sjajem, izrađuje se od čiste svile, srednje težine, tradicionalno nošen od proljeća do jeseni, a u novije doba tokom cijele godine, koristi se za krojeve koji naglašavaju siluetu uz suknje koje trebaju laganu, ali čvrstu lepršavost.
Empress svileni saten: gladak materijal koji ima srednji do visokog sjaja, srednje težine, nosi se tijekom cijele godine, koristi se za jednostavne i profinjene krojeve haljina.
Geeorgette (žoržet): prozračno fino tkanje slično krep teksturi, izrađuje se od svile i poliestera, lagano za nošenje, prigodno za proljetno i ljetno doba, koristi se za draperije i krojeve u slojevima.
Goffrato: tkanina s ornamentima poput reljefa rađena različitim tehnikama prešanja
Illusion (elastična mreža): veoma fino tkanje poput prozračne mrežice, izađeno od svile ili najlona, težina se skoro ne osjeća, nosivo u svim godišnjim dobima, koriste se za izradu ukrasa dekoltea na prsima i leđima, raznih umetaka na haljini i velu.
Jersey (džersej): mekano elastično tkanje, izrađeno od rejona, svile ili vune, lagane do srednje težine, nosi se u svim godišnjim dobima, koristi se za padajuće neformalne krojeve.
Jacquard: teksturirana tkanina slična brokatu, najčešće cvjetnog ornamenta kontrastnog sjaja izrađen u svili.
Koprena: tkanina od svile ili pamuka, lagana, ukrućena i prozirna.
Krep: tkanina od svile, lana, pamuka ili vune čije su niti isprepletene tako da stvaraju dojam valovitog i zrnatog efekta.
Lame: svilena ili poliesterska tkanina koja je protkana nitima zlatne, srebrne ili bilo koje druge metalne boje.
Makrame: teška čipka posebnog veza, najčešće geometrijskog uzorka.
Marabu: teška afrička ptica mekanog perja koje se koristi za ukrašavanje orukavlja, ovratnika, dekoltea i stola.
Matlasse: tkanina reljefnog motiva, ponekad dvostruka, pa spojena posebnim nitima.
Mikado: saten od teške svile japanskog porijekla, precizno utkane niti tvore površinsku igru svjetlosti, izrađuje se od svile ili svilenih mješavina, srednje je težine, a nosi se u svim godišnjim dobima, koristi se za strogo krojene haljine koje imaju teške, naglašene suknje poput skulpture.
Moire: tkanine poput taffete koja ima utkan diskretan valoviti dizajn, poput vodenog žiga, izrađena od acetata, pamuka, rajona ili svile, srednje teška za nošenje, u svim godišnjim dobima, koristi se za balske haljine i suknje koje zahtjevaju punoću.
Organdi: čvrsto prozirno tkanje, izrađeno od pamuka, svile ili lana, veoma lagano, tradicionalno korišteno za proljeće i ljeto u novije doba u sva godišnja doba, koristi se za haljine koje zahtjevaju prozirnu ali čvrstu strukturu.
Organza: prozirno istkano tkanje poput šifona, ali čvršće, izrađeno od svile, rajona ili poliestera lagano za nošenje, tradicionalno korišteno za proljeće i ljeto, u novije doba u sva godišnja doba, koristi se za slojevite krojeve (ispod osnovne tkanine i iznad) velove, stole i šlepove.
Saten: glatko tkanje veoma visokog sjaja s jedne strane, izrađeno od svile ili poliestera srednje težine, nosi se u svim godišnjim dobima, veoma zahvalna tkanina koja se može koristiti u svim krojevima i stilovima.
Serž: tkanina koja je prirodno svjetlucava i ima prelijevajući efekt.
Shantung: tkanina izrađena od sirove svile, sa svim nesavršenostima tokom tkanja koje su vidljive tanjim i debljim nitima, tradicionalno korištena za proljeće i ljeto, u novije doba u sva godišnja doba, koristi se za krojeve haljina koje zahtijevaju čvrsti kroj.
Svila: tkanina od prirodnih niti koju stvara dudov svilac, poznata po svom zavodljivom izgledu elastičnosti i izdržljivosti tkanine, lagana i sjajna, dolazi u različitim strukturama. Nedvojbeno je najbolji i najfiniji odabir od svih materijala za izradu vjenčanih haljina.
Taft: čvrsto tkanje, klasične izvedbe u kojem se osnova i potka vidljivo križaju, može imati pritajeni sjaj, izrađuje se od svile ili poliestera, lagano za nošenje, u svim godišnjim dobima, koristi se za balske haljine ili one zahtjevnijih suknji poput princez kroja.
Til: fino mrežasto tkanje strojno izrađeno uz vidljive heksagonalne uzorke u mreži, izrađuje se od pamuka, svile ili najlona, veoma lagano za nošenje u svim godišnjim dobima, koristi se za suknje i velove, a veoma se dobro uklapa sa svim ostalim materijalima.
Tkanica: tkanina s više uzoraka rađena ručno na tkalačkom stanu, najčešće od svile, lana i vune.
Velvet (baršun): bogato tkanje "mucastog" lica i glatkog naličja, veoma lijepo izgleda izvezeno, izrađuje se od pamuka, rajona ili svile, teško je za nošenje pa se tradicionalno nosi u jesen ili zimu, koristi se za haljine prirodno naglašene figure.

1 komentar:

  1. Bee, možeš li mi reći od kojeg je materijala ova haljina
    http://www.weddingdressmart.com/Model-Novias-Bridal-Dress-Style-ZN310/277

    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši